“Det kan bli forferdelig, og det kan bli fantastisk. Men en ting er sikkert, vi kommer ikke til å kontrollere det” – Elon Musk 2019.

Kunstig intelligens har vært en stor del av livene våres i mange år. Det er brukt av Netflix, Facebook, Amazon, Ebay, i industrier og automatiserte produksjonsfabrikker osv. Måten det eksisterer på i dagens samfunn er i form av “Weak AI”, eller “Artificial Narrow Intelligence”, er programmert til å gjøre en spesifikk oppgave, som for eksempel å pakke inn varer og produsere visse produkter, eller når Netflix samler informasjon om dine vaner og hva du liker å se på via sin kunstige intelligens, for å lettere gi deg tips om hva du kan like. Dette er et mektig verktøy i moderne markedsføring og digital markedsføring. Det var et tilfelle i USA, der en far fikk reklamer for graviditetstester i posten, og forsto ikke hvorfor dette skulle være relevant. Det han ikke visste er at datteren hans var gravid, og ut ifra kjøpevanene hennes på Wallmart, så hadde kunstig intelligens samlet opp nok informasjon til å vite, før både far og datter, at hun var gravid..

Når dette er sagt, og eksempler på gode egenskaper av kunstig intelligens er lagt frem, vil jeg legge frem farene ved å utvikle dette for langt.

Arbeidet med kunstig intelligens er kommet lenger enn de fleste tror. Målet er å lage kunstig intelligens som kan tenke selv, ha følelser og oppføre seg som mennesker. Moderne filosofer som f.eks Sam Harris har et mørkere syn på denne utviklingen. Han drar frem eksempelet om hvordan vi ser på maur. Det eksisterer milliarder ganger flere maur enn mennesker på jorden. Men vi er så ekstremt mye mer intelligente, så vi tenker ikke to ganger før vi knuser en maur hvis den står i veien for oss. Når kunstig intelligens har nådd intelligensen vi jobber med å få den til, så vil den utvikle seg raskere enn vi noen gang kan se for oss, og det vil føre med at vi, i dette tilfelle vil være maurene, og kanskje vi bare står i veien for videre utvikling. Hva skal stoppe de fra å avslutte menneskeheten?

Man kan argumentere for at man kan programmere den kunstige intelligensen til å beskytte mennesker og planten, men hva om den ser at vi ødelegger jorden selv, og dermed selv står for våres egen undergang? Da vil den beste måten å redde planeten på, være å utrydde mennesker.

Det finnes der i mot vitenskapsmenn som Neil Degrasse Tyson som har et lysere syn på kunstig intelligens, og mener at vi skal ha muligheten til å kontrollere den før den går ut av kontroll. For eksempel teste den i et “trygt rom”, uten tilgang til internett, og deretter friste den til å ta valg som vil gi den makt. Men slike tester, på kunstig intelligens som vil være millioner ganger smartere enn alle mennesker på jorden kombinert, er etter min mening arrogant. Tilbake til maur eksempelet, så kan man se for seg om de prøvde å starte en krig mot mennesker for å ta oss ut, ettersom det er 5.500.000.000.000.000 antall maur på planeten. De er i overtall, men de ville naturligvis aldri hatt en sjanse.

Jeg ønsker å konkludere med at utviklingen av kunstig intelligens mest sannsynligvis aldri vil stoppe. Mennesker er biologisk sett programmert til å være nysjerrige, og lever for å utforske nye ting på planeten og i universet. Alt vi kan gjøre er å håpe på at denne teknologien ikke går ut av kontroll.
En ting er sikkert og visst, og det er at super intelligent kunstig intelligens vil være menneskehetens siste oppfinnelse.

Her er noen interessante videoer om temaet:

https://www.youtube.com/watch?v=8nt3edWLgIg
https://www.youtube.com/watch?v=Pls_q2aQzHg