Blockchain

En blockchain er en samling av en rekke digitale “blokker” som inneholder informasjon. Dette er informasjon som når et produkt er blitt kjøpt (tid og dato), hvor mye kjøperen betalte, hvem som var med i transaksjonen i form av en digital signatur. I en blockchain består hver blokk av forskjellige signaturer, slik som vi mennesker, med forskjellige navn og fingeravtrykk.

Det som skiller blockchain fra normale transaksjonsmetoder som Amazon og generelle nettbetalinger, er at du forblir anonym ved bruk av kryptovaluta. Dette eliminerer alle former for tredjeparter som lagrer informasjonen din. I stedet bruker blockchain et nettverk av datamaskiner, som i løpet av sekunder lagrer informasjonen som nevnt tidligere, som tid, sum og signatur. Det er ikke ditt personlige navn som lagres, men din digitale signatur, og dette er mye vanskeligere å spore.

Bitcoin

Bitcoin ble oppfunnet i 2008 av en person, eller gruppe som går under navnet Satoshi Nakamoto. Den ekte indentiteten til Satoshi er aldri blitt offentliggjort, og han/hun/de, er blitt en myte på internett, som selv de beste hackere ikke klarer å finne ut av.

Bitcoin er en digital valuta (kryptovaluta), som fungerer som et desentralisert nettverk, der man ikke trenger banker eller en tredjepart for transaksjoner. Pengene kan sendes direkte fra person-til-person med ekstreme hastigheter. Valutaen er en slags “gevinst” av en prosess man kaller “mining”. Mining er en prosess der man bruker en ekstrem mengde av kraftige datamaskiner for å løse matematiske problemer som mennesker rett og slett ikke har kapasitet til, og hvis man er heldige, og treffer “gull”, finner man da Bitcoin. Per dags dato er sjansene for å få til dette 1 til 13 trillioner.

Bruken

Bruken av Bitcoin som en transaksjonsmetode er anonym, og dermed har dette ført til at valutaen er blitt brukt til kriminelle transaksjon på blant annet “The Dark Web”. Dette er en del av internett som ikke er mulig å nå med vanlige nettlesere. Man må bruke en spesiell nettleser ved navnet Tor. Bitcoin ble brukt til å kjøpe ulovlige våpen, dop, tjenester, og til og med til menneskehandel, leie inn leiemordere og mer på en nettside som per dags dato er lagt ned, ved navnet Silk Road.

I dagens samfunn der bankene og staten sitter med en ekstrem mengde makt og informasjon over menneskene i samfunnet, er dette naturligvis en trussel for disse funksjonene. Men for ola nordmann, vil dette forenkle transaksjoner. Det er der imot farer som følger ved anonyme handler som ikke kan oversees av offentlige tredjeparter. Det finnes mange syke mennesker i verden, og disse vil ta nytte av anonymiteten, slik man så i bruken til Silk Road.

Kilder

https://www.investopedia.com/terms/b/blockchain.asp
https://www.investopedia.com/terms/b/bitcoin-mining.asp
https://en.wikipedia.org/wiki/Bitcoin